Så nära Hogwarts man kan komma
Men så finns det ju de där gångerna då livet inte är så himla komplicerat. Till exempel det som hände idag.
Ett ufo har landat på HIA
Idag satt några förväntansfulla kandidater på soffan utanför HIA och kände sig sådär lagom bortkomna. Stetoskop runt halsen, de enda som inte fattat att läkarrocken är bannlyst från den avdelning vi just skulle börja på. De stora landstingsbyxorna var nertyngda av vårdprogram, statuskompendier och andra saker vi tänkt oss att få användning av. Vi visas runt, repeterar HLR. Dockan Anne är svårventilerad, svårintuberad och får konstiga hjärtrytmer. Anne blev allvarligt skadad av vår ömma vård. Så dags för avdelningsarbete. Överläkaren som under kursens första vecka lyckades driva en kursare till tårar tar över. Sedan vidare till en förbryllad randande underläkare som så helt plötsligt fått ett gäng kandidater på halsen. Vi lämnas med ett kryptiskt måsteskrivaepikriskommernypatient vetintenärvetintevadnikangöraväntahärgåpålunch.
Imorgon kl 07:30
Här hemma laddas det också för fullt. Imorgon kl 07.30 är det dags att återigen infinna sig på sjukhuset. Ska bli kul, men det är ju alltid lite speciellt. Det blir tvära kast mellan rollerna i tillvaron, från undersköterska till sommarledig och sen tillbaka som kandidat igen. Olika roller, olika sätt att förhålla sig till patienter, olika fokus, olika sätt att tänka men alla har vi samma mål, trots allt.
De nya skorna för klinikplaceringarna lyser i hallen, precis som den nya skolväskan när man skulle börja ettan. Frågorna är annorlunda, men känslan är densamma. Spänd förväntan. Undra om jag kommer ihåg någonting från förra terminen? Hur var koden till omklädningsrummet? Var ligger stetoskopet? Det låg ju där på byrån alldeles nyss...
Att minnas i november
Jag skulle kunna vänja mig vid det här livet. Havskräftor, ett glas vitt vin. Färsk torsk från den lokala fiskhandlaren. Middagen tar evigheter. Därefter går vi långsamt ner mot klipporna, ser hur en båt ger sig av. En pappa och en son ska dra upp en fisk. Vi ska bara njuta. Vattnet kluckar mot klippan, solen går ner vid horisonten. Han och jag. Semester. Äntligen.
Ditt dåliga samvete eller varför lika barn ibland leka bäst
Under helgen samlades ett gäng blivande jurister, ekonomer, läkare och ingenjörer under samma tak för att festa lite. Du kanske skrockar lite nu, det är ju typiskt att just vi skulle festa tillsammans. Kan det egentligen vara kul? Vi är ju kanske inte de första människor du skulle sammankoppla med vild fest, vanligtvis hittas vi ju under läslampan i biblioteket eller halvspringandes till nästa föreläsning/arbete/praktik med ett gäng tunga böcker under armen. Vi hade det väldigt kul i helgen i alla fall. Men blött värre.
Det som ibland kan vara lite påfrestande med att utbilda sig till ett yrke som snabbt blir en viktig del av din identitet är att det kan bli väldigt svårt att frigöra sig från vardagen. Andra personers förväntningar på hur du ska vara kan snabbt bli ganska krävande i sammanhang som du helst vill vara din privatperson istället för blivande doktor och en allmänt präktig person. Det är inte så kul att gå på fest när folk helst vill att du ska titta på deras hudfläckar trots att du inte läst hud eller när folk alkoholpåverkat berättar om sina underlivsproblem (!) Detta får man väl kanske dock ta, det är relativt lätt att värja sig emot genom att rekommendera besök på närmsta vårdcentral...
Det som dock stundtals kan göra mig ganska ledsen är när jag märker hur en del människor känner att de måste förklara till exempel varför de dricker sprit eller röker när de träffar mig som privatperson, trots att jag aldrig yppat ett ord om att jag skulle tycka illa om detta. Det är då jag blir deras dåliga samvete personifierad, någonting som inte känns speciellt charmigt alls. Skillnaden mellan min "professionella" person och min privatperson liksom utraderas och stämningen blir ganska stram, klinisk och faktiskt inte alls rolig.
Min professionella person skulle aldrig rekommendera någon att supa hårt varje helg och göra rökning till en vana. Jag skulle säga något i stil med att det är ett dyrt sätt att ta livet av sig långsamt. Min privatperson skulle inte heller tycka det var någon bra idé, men skulle veta att det finns bättre tillfällen att prata livsstilsförändringar än i fyllan på en fest. Min privatperson är inte intresserad av att frälsa sina kompisar eller vara vännernas doktor. Min privatperson är intresserad av att vara deras vän. Med vännerna vill jag prata förhållanden, resor och andra roliga saker, inte KOL, cancer, leversvikt på alkoholbasis, diabetes typ 2, hur HIV smittar eller hur sjuk du kan bli om du äter gamla kräftor som förvarats i rumstemperatur och vilken bakterie som orsakar denna sjuka.
Därför är det ibland skönt att festa med personer som befinner sig i exakt samma situation som du, därför att du aldrig behöver bli någons dåliga samvete. Att vara duktig blir helt enkelt ingenting konstigt, du är inte annorlunda. Något som annars faktiskt kan vara jobbigt även om du är annorlunda i en positiv bemärkelse.
Vad folk tror och hur det faktiskt är nr 2
Så plötsligt nästan snubblar du över honom. Människor står i en cirkel och bara tittar. Han ligger där i trappan, den där personen som du helst inte vill låtsas om, smutsig och alhoholdoftande i egen hög person. Han ligger där omedveten om hur alla glor, omedveten om hur folk uppfattar honom. Medvetslös?
Jag konstaterar att han andas, men sedan blir nästa reflektoriska reaktion att försöka springa därifrån så fort som möjligt. Jag skäms.
Om det kommer fram att du är läkarstudent när du går på fest med människor som inte känner dig så bra kan du få väldigt många olika reaktioner. Några av de vanligaste kommentarerna är "Har du sett en död människa? Är det sant att ni måste skära i dem?" eller "Vad bra att vi har någon som kan sånt' om någonting skulle hända"
Den senare av kommentarerna brukar få mig att haja till av skräck. Den betyder ju att finns någon som tror att jag skulle veta vad som skulle behöva göras om det uppstod en medicinsk akutsituation och personen tycker att den akuta situationen skulle bli mitt ansvar. Allvarligt, HJÄLP!
Jag minns hur en äldrekursare till mig berättade hur hon efter HLR-genomgång ville byta gata så fort det kom en överviktig man i 50-årsåldern som flåsade betänkligt. Detta av rädsla för att det skulle falla sig så att hon var den enda personen i närheten som skulle veta vad som borde göras om personen i fråga fick en hjärtinfarkt och föll ihop. Tyckte hon sig veta vad som borde göras? Ja, i teorin. Men lektion 1A är att Verkligheten sällan matchar textboken eller idealiserade casefrågor avsedda för seminarier. HLR 30:2 mitt på, men sen då? När? Var? Vem? Hur?
Låt mig således göra ett förtydligande. Jag är inte ensam en bra person att ha med sig i en medicinsk akutsituation. Jag är läkarSTUDENT med ytterst lite praktisk erfarenhet av annat än standardiserade fall avsedda för caseseminarier.
Åter till fallet med mannen på tågstationen. Någonting får mig dock att stanna till. Kanske vetskapen om att ingen hade gjort någonting innan jag kommit dit. Vad säger då att någon skulle göra någonting om jag gick därifrån? Jag går motvilligt fram, gnuggar mina knogar mot mannens bröstben Detta är Smärtsamt. Jag lovar, du behöver inte testa. Mannen vaknar upp, lite agiterad och arg för ett mycket bryskt uppvaknande. Rör alla fyra extremiteter. Jag drar mig från platsen fortast möjligt.
Senare, väl på mitt tåg slår det mig att jag kanske borde ha stannat. Ringt 112 hellre en gång för mycket. Jag vet ju egentligen att bara för att en till synes medvetslös person är väckbar kanske personen inte är lika väckbar senare. Jag kan ju faktiskt fler anledningar till sänkt medvetande än en fylla. Lågt blodsocker? Personen kanske hade ramlat och ådragit sig en blödning? Andra anledningar? Jag vet ju egentligen att Om mannen var så alkoholpåverkad som han verkade skulle han kunnat kräkas och sedan kvävts av sina egna spyor. Suck. Det var det. Jag hoppas att allt gick bra ändå, att personen vaknade upp från det som jag tänkte var en kraftig alkoholpåverkan med inga andra men än att han i framtiden aktar sig från läkarstudenter som vet hur man smärtstimulerar.
Vad folk tror och hur det faktiskt är
Förvisso, det är mamma. Men tänk om patienten visste att...
jag är urusel på att städa
jag just nu har 13 damråttor i min lägenhet
jag låter pojkvännen laga mat åt mig
de få gånger jag lagar mat blir det hämtsushi
jag är landets erkänt sämsta blomvakt
blommorna dör nämligen
jag delar musiksmak med landets 10 - åringar
min fantastiske lillebror kommer ta körkort innan mig
jag har inte ens börjat ta tag i det för att jag är rädd för att köra bil
jag tränade senast i maj
jag gillar att äta frukost på McDonalds
jag klarade inte frågan om allergitester på senaste tentan
överläkaren fick förklara och låta mig lyssna
på galopptoner ungefär en googol gånger innan jag fattade galoppen
haha
jag har fortfarande ingen kläm på att slå reflexer
jag är superdålig på att höra av mig till mina vänner
...för det mesta är jag alldeles för trött
Är jag värd de beundrande blickarna? Nä. Men det var ju ganska trevligt att uppleva dem ändå.
Om att tänka på något annat
Borde är ett intressant begrepp när man lider av patologiskt duktighetssyndrom. Man är helt enkelt dålig på att se bortom det som man tror att andra förväntar sig att man borde göra och man kämpar för att leva upp till dessa hjärnspöken. Dessa hjärnspöken kan sammanfattas som Borde.
Kanske är det så att de där sakerna inte blir gjorda för att det jag egentligen borde göra nu inte alls är något av alla de ziljarder saker jag tror mig behöva utföra. Undermedvetet kanske även jag insett faktum, att nu är det kanske för en gångs skull dags att göra Ingenting Alls. Med vädrets tillåtande kanske få några slappa dagar då jag kan sola, bada och läsa skvallertidningar. Förhoppningsvis gör det att jag orkar med november även i år. Förhoppningsvis gör det att jag slipper bli ännu en siffra i den tråkiga statistiken över patienter i Sverige sjukskrivna med utmattningsdepression. Koppla av är vad jag Borde göra.
Dags att tänka på något annat. Jag tar semester.
En riktigt ocharmig sida av vården
Jag hade kunnat arbeta i butik, prata med kunder, stapla varor. Ibland hade jag kanske dock fått tas med en och annan missnöjd kund, reklamerade varor och varor som ej med lätthet låter sig staplas. Ingen hade dött.
Jag hade blivit en okej tv-hallåa, läsa tv-tablån är jag bra på. Om jag någon gång skulle komma av mig skulle jag le mitt allra vackraste leende och allt skulle vara förlåtet. Ingen hade blivit sjukare av det.
Jag valde som bekant ingen av dessa branscher. Jag valde en bransch som för det allra mesta livnär sig på människors olycka och värsta mardrömmar. Charmigt...
Apropå supermänniskor... Ibland blir det dock inte alltid som man tänkt sig. Man tittar bort en sekund, förbiser en anonym detalj, tänker fel: kort sagt, ibland lyser mänskligheten igenom och man är långt ifrån felfri, tyvärr. Tänk dig det du har mest dåligt samvete för på jobbet eller i skolan, sätt ett mänskligt ansikte på det och du kan börja föreställa dig. Skammen bränner, tänkbara konsekvenser skrämmer och man ältar och ältar.
En riktigt läskig incident på sommarjobbet och en massa tankar. Vad har jag gett mig in på? Världens roligaste utbildning, javisst. Men vad kommer sedan? Världens roligaste ansvar?
Människor är utan tvekan vårdbranschens stora fördel. Ibland även dock vårdens stora feta jävla nackdel av ovan givna anledningar. Jag tackar min lyckliga stjärna över att jag ännu har en bit kvar av utbildningen och att jag har tid på mig att mogna. Sedan gäller det att kämpa.
Stimulerande? Självklart! Läskigt? Absolut.
Att man aldrig lär sig
Över ett decennium senare men inte ett dugg visare av dessa erfarenheter sitter jag nu här och försöker lägga upp taktik inför kommande mastodonttenta i internmedicin. Det kommer aaaaaldrig att gå vägen, säger jag samtidigt som jag river mitt hår och bläddrar desperat bland böcker och anteckningar. Jag känner mig dum i huvudet, klumpig och helt utan praktisk talang. Undrar om jag lärt mig någonting överhuvudtaget, förbannar min egen otillräcklighet. Konkluderar att Alla Andra med ett halvårs erfarenhet av den kliniska läkarbanan nog kan mycket mer.
Färdiga läkare är nog supermänniskor...
Ett rosa stetoskop
Aktuellt: Sommarlovsjobbande läkarstudent söker akut på grund av tilltagande tristess sedan en månad tillbaka. Pat längtar tillbaka till kandidatronder, statusövningar, tentor och önskar mer stimulerande sysselsättning än sängbäddning och golvtvättning. Pat kluven till hur pat kommer att känna om detta uttalande i mitten av november när jobb står pat upp över öronen.
Bot och bättring: Hittar så av en slump ett stetoskop i blankaste grisrosa som lätt motar bort även den värsta tristess och novemberdepression! Underbart! Det går inte att vara ledsen när man som kandidat kan dra fram ett grisrosa stetoskop ur fickan från den alldeles för stora landstingsbyxan. Ska nu bara hitta ett sätt att motivera detta onödiga inköp då undertecknad redan äger ett fullt funktionsdugligt (tråksvart) stetoskop.

Vem är jag?
Ännu en läkarstudent som hakat på bloggtrenden! Japp, helt sant och inte ett dugg orginellt. Läs om du vill, annars rekommenderas annan sysselsättning. Jag tänker vara oseriös, högtravande, infantil, djup, mogen och allt däremellan. Mest av allt ska jag bara försöka rensa tankarna.