Kirurgpsyke

2 mm ovanför saxen går kärlet som försörjer en stor del av buken med blod. Dissektionen fortgår, tumören sitter fast och nappar i ett annat större kärl. Det gäller att klargöra anatomin för att kunna dela, ta bort och med stor möda sedan sy ihop små strukturer igen med tråd som nästan inte syns för blotta ögat. Det råder tystnad i salen, spänningen påtaglig. Det får inte gå fel nu. Alla vet det. Samtidigt går det inte att göra det här på något annat sätt. För att patienten där på bordet ska ha en chans måste tumören bort, annars blir det död i alla fall. Tumören skärs av och kärlet ska sys ihop när en del av kärlsuturen inte håller och det stora kärlet börjar spotta ut blod som snabbt täcker över kirurgens synfält.

Det råder genast febril aktivitet på operationssalen; fram med sug, kärlklämmor, varsko narkosen, blodtransfusion, vätska, plasma, läkemedel, tystnad, koncentration. Livet hänger på en tråd ibland, bokstavligen. Därefter ligger det i händerna på kirurgen. Visst är resten av teamet otroligt viktiga, men faktum kvarstår att i den situationen, när ett stort kärl står och läcker blod i ett fasansfullt tempo är det ingenting annat än kirurgens kyla och professionalism som långsiktigt kan rädda patientens liv. Det måste vara ett brutalt ansvar.

Jag undrar vad som händer i kirurgens huvud när det händer. Hursomhelst, trots blod, stress, och en enorm press lyckas kirurgen hitta läckan och kan därefter sy ihop kärlet med tråden som nästan inte syns. Totalt fokus. Här och nu. Kärlet blir helt och operationen fortgår. Kirurgisk bungyjumping. Man måste älska adrenalinet. Skulle jag klara det? Skulle jag vilja det?


Kommentarer
Postat av: m

Jo, någonstans andas den typen av koncentration som du beskriver här väldigt mycket du...

2009-12-09 @ 12:48:54
Postat av: Kristina

Hej!

Hittade in på din blogg av en slump, tycker du skriver otroligt bra! Humoristiskt, beskrivande. Man kan nästan ta på din panik där i jourrummet, känna igen mej i ångesten efter läggdags över att ha, inte ordinerat, men administrerat fel mängd läkemedel eller något annat fatalt.

Har lagt till din blogg bland mina favoriter nu!

// Ännu en ssk-stud.

2009-12-10 @ 21:45:44
Postat av: Anonym

Tack Kristina för de fina orden! De värmer i decembermörkret :)

2009-12-11 @ 18:01:41
URL: http://yetanotherkandidat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0