Gör mig frisk, snälla doktorn

Patienten inne på rummet har ont. Denna dag är det armarna som är värst, en brännande känsla som tusen nålar fast värre. Fast det förstås, när patienten tänker efter så gör det ont i magen också. Igår mådde patienten lite illa. Och huvudet, det värker. På halsen finns utslag som kliar. På insidan av benet ett litet födelsemärke som oroar. Vid närmare eftertanke värker det i benen också. Inte lika mycket som igår, men ändå.

Det är inte första gången som denna patient söker vård. Journalen skulle i pappersform lätt kunna fylla ett bibliotek. Nu sitter patienten framför en kandidat och hoppas att någon ska lyssna. Patienten vill bli hjälpt, vill ha någon medicin som fungerar den här gången. Doktorerna vill inget hellre än att ge denna medicin.

Problemet är att den här medicinen inte finns. Patienten har redan testat det mesta läkemedelsföretagen har att erbjuda. Patienten har redan träffat specialister för både det ena och det andra. Inget fel, lyder domen. I alla fall inte kroppsligen och patienten skickas vidare i den eviga vårdspiralen. Någonstans står patienten kvar osedd. Ett antal doktorer känner sig misslyckade.

Åh, vad jag vill kunna svinga mitt stetoskop, trolla lite, göra allt bra igen. Men det kan jag ju inte. Jag lyssnar, fyller pappret framför mig med anteckningar, försöker hänga med i turerna kring patientens tidigare vårdkontakter, försöker förstå vad det är som stör mest just nu. Inser med ens att det inte finns så mycket att göra. Patienten skickas hem med alvedon. Inte sjuk, inte kroppsligen. Ingen är nöjd.

Det kan bli tokigt när den ambitiösa blivande doktorn eller färdiga doktorn som sällan låter sig vara sjuk, sällan vill erkänna att man känner sig svag möter någon som känner sig svag och sjuk mest hela tiden trots att blodvärden och undersökningar talar för något annat. Det är tyvärr lätt att bli irriterad. Vi, allra minst jag förstår inte, trots de bästa av intentioner. Förstår inte varför det gör ont. Patienten blir irriterad, irriterad över att aldrig bli sedd, irriterad därför att ingenting hjälper. Doktorn blir irriterad för att patienten är irriterad, irriterad över att inte kunna hjälpa.

Den här patienten är en utmaning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0